Resa med synfel

De flesta synskador hindrar inte att man reser. Man måste bara ta sin synskada i beaktande när man planerar sin resa och ta med sig allt som man behöver för att kunna njuta av sin resa oavsett vad som händer. Med lite planering kan man göra allt som icke synskadade kan göra.

På denna sida kan du läsa tips och råd om vad du skall tänka på innan du far på din resa om du har en lindrigare synskada som kan korrigeras med kontaktlinser eller glasögon. Om du är blind eller har en allvarlig synskada så rekommenderar jag att du istället besöker de synskadades riksförbund. De har en webbsida som är full med hjälp och erbjuder telefonlinjer som du kan ringa för att få hjälp. De kan ge dig bättre hjälp än jag någonsin kan.

Att resa med glasögon

glasögonOm du använder glasögon så är det mycket viktigt att du planerar för olyckor och packar fler par glasögon. Det är också mycket viktigt att du packar dessa par på olika platser i din packning. Detta då det händer att flygbolag förlorar väskor, att man blir bestulen och att glasögon går sönder genom att man tappar dem. Genom att ha olika par på olika ställen så minimerar du risken att du skall hamna i en situation där du finner dig helt utan glasögon. Att hitta ett par nya glasögon kan på vissa platser vara relativt svårt. Om du hittar ett par så kan det ta flera dagar innan dina nya glasögon är klara och du kan börja njuta av din semester igen.

Om du bara har ett eller två par glasögon så rekommenderar jag att du även köper ett paket engångslinser och tar med dig. Dessa paket är billiga, mycket små och är mycket lätta att ta med sig i handbagaget. Detta gör att man alltid har en lösning ifall man har otur och förlorar sina glasögon. Ett paket linser är en mycket billig försäkring för att garantera att man kan njuta av sin semester. Även om man inte gillar att ha linser så är det ett mycket bättre alternativ än att inte se. Om man vet vilken styrka man behöver så kan man enkelt beställa linser online på några få minuter. Du kan använda en prisjämförelse sidan såsom linser.com för att hitta den billigaste online butiken och beställa dem direkt. Det tar sedan normalt mellan 2-4 dagar innan du har dina linser.

Jag rekommenderar alltid att du vid sidan av dina glasögon packar ett packet engångslinser även om du har flera par glasögon. Det är en liten och billig garanti som ger stor trygghet.

linser2Att resa med linser

Om man använder linser så bör man precis som om man använder glasögon planera för olyckor. Om man tappar en enskild lins är det sällan ett stort problem men om flygbolaget tappar bort ens väska eller om man blir bestulen på sitt bagage och förlorar alla sina linser så kan man plötsligt ha ett stort problem. För att förebygga detta bör man sprida ut sina linser över all sin packning inklusive sin handväska, kameraväska och handbagage. Det är bra att ta med sig många fler linser än man egentligen behöver. Linser är som nämnt ovan mycket billiga och det kostar lite att ta med sig några paket extra. Om olyckan inte är framme så kan man använda paketen när man kommer hem.

Om du normalt använder hårda linser eller månadslinser kan du även vilja ta med dig mjuka engångslinser. Du kan läsa mer om varför nedan.

Äventyrsresor

Om du vill ägna dig åt mer äventyrliga aktiviteter på din resa såsom dykning eller bergsklättring så är linser alltid det bästa valet. Detta beror på att skaderisken är mindre om du använder mjuka linser än om du använder glasögon eller något annat. Mjuka linser kan inte splittras vid fall eller av tryckförändringar. Detta är alltid en möjlighet om man använder glasögon eller hårda linser. Det finns speciella slipade dykmasker som du kan använda sig av men dessa är relativt dyra och är inte värda priset om man bara dyker ibland. Det samma är sant för andra aktiviteter såsom bergsklättring. Om du bara planerar en semester så är mjuka endagslinser ett mycket billigt alternativ.