Nicaragua

Nicaragua, ofta kallat för ”Sjöarnas och vulkanernas land”, är en dold pärla i Centralamerika som erbjuder en unik blandning av naturskönhet, historiska sevärdheter och kulturell rikedom. Trots att det är det största landet i regionen är Nicaragua ett mindre välkänt turistmål vilket gör det till en ideal destination för resenärer som söker autentiska upplevelser. I denna artikel utforskar vi det mångfacetterade Nicaragua, från dess pulserande städer och storslagna natur till dess rika historia och kultur. Nicaragua är ett land som verkligen har något för alla. Oavsett om du är ute efter avkoppling på en strand, äventyr i naturen eller att dyka djupt in i landets rika kultur och historia, kommer Nicaragua att ha något att erbjuda.

nicaragua

Utforska nicaraguas natur

Nicaragua har allt från frodiga regnskogar och aktiva vulkaner till idylliska stränder och klara sjöar, inklusive kratersjöar. Landet är ett paradis för äventyrare och naturälskare, och har kust mot både Atlanten (Karibien) och Stilla Havet.

Här är några exempel på besöksmål i Nicaragua:

 • Granada och Isletas de Granada: Den historiska staden Granada, med sina välbevarade koloniala byggnader och färggranna gator ligger vid Nicaraguasjöns strand. Härifrån kan du ta en båttur till Isletas de Granada, en grupp av små öar bildade av en vulkanutbrott. I närheten av Granada ligger också den icke-aktiva vulkanen Mombacho, med molnskog och traditionella kaffeodlingar där kaffeplantorna växer i skuggan av större träd.
 • Ometepe: Denna ö, belägen i Nicaraguasjön, är formad av två vulkaner och erbjuder vandringsleder, vackra vattenfall och möjligheter till kajakpaddling.
 • Vulkanen Masaya: Ett av de få ställena i världen där du kan köra bil ända upp till toppen och titta ner i en aktiv lavasjö. Detta är en aktiv vulkan, så följ säkerhetsrekommendationerna under ditt besök. Vulkanen ligger i en nationalpark och här finns möjlighet att vandra i den skyddade naturen. (Värt att veta: Masaya är också namnet på den närliggande staden och på landskapet som både vulkanen och staden ligger i.)
 • Corn Islands: Två paradisiska öar i Karibiska havet, kända för sina vita sandstränder, kristallklara vatten och utmärkta dykningsmöjligheter. Det finns en flygplats på den större ön, Big Corn. Till den mindre ön, Little Corn, tar du dig med någon av de små båtar som avgår från Big Corn. Färden kan vara rejält skumpig – se det som en del av äventyret.
 • Fler resmål i Nicaragua.

Nicaraguas kultur och historia

Nicaraguas rika historia och kultur återspeglas bland annat i dess arkitektur, musik och konst. Landet har en stark tradition av poesi och litteratur, med Rubén Darío som en av dess mest berömda poeter.

 • León: En vacker kolonialstad känd för sin imponerande katedral, konstscen och revolutionära historia. Staden är också porten till flera närliggande stränder som är populära bland surfare. León med omgivning är centrum för ursprungsbefolkningen Sutiava (Sutiaba).
 • Marknaden i Masaya: Här kan du uppleva den lokala kulturen och handla hantverk, textilier och andra traditionella nicaraguanska produkter.
 • Festligheter: Nicaragua firar många fester och traditioner, inklusive ”La Purísima” och ”La Gritería” i december, som är religiösa festivaler tillägnade Jungfru Maria med processer, sånger och fyrverkerier. I princip varje stad och lite större by har sitt katolska skyddshelgon som firas lokalt.

Äventyr och aktiviteter

Nicaragua erbjuder äventyr för alla smaker, från vandring och ziplining i molnskogar till surfing i Stilla Havet och snorkling kring reven i Karibien.

 • Åk utför en vulkan: Det finns flera operatörer i Leon som låter dig hyra bräda och skyddsutrustning för att åka i hissnande fart nedför en brant vulkan.
 • Surfing: Med både Stillahavskusten och Karibiska kusten har Nicaragua blivit ett populärt resmål för vågsurfare och vindsurfare, med stränder som passar både nybörjare och erfarna surfare.
 • Vandring: Utforska landets många naturreservat och nationalparker, som Mombacho-vulkanen och Bosawás biosfärreservat. Det finns guidade vandringsturer.
 • Kajakpaddling: Ta en kajak och utforska de lugna vattnen runt Isletas de Granada eller våtmarken Juan Venado Island Nature Reserve där du paddlar bland mangrove och krokodiler och kan kombinera ditt besök med att se havssköldpaddor på barriärön om du kommer vi rätt tid på året.

Praktiska tips för resenärer

 • Säkerhet: Nicaragua anses vara ett av de säkrare länderna i Centralamerika, men det är alltid klokt att följa allmänna säkerhetsråd och hålla sig informerad om lokala förhållanden.
 • Valuta: Nicaraguansk córdoba är den officiella valutan, men U.S. dollar accepteras också på många ställen. Det är bäst att ha små sedlar; många ställen vill inte acceptera $50 och $100. I städerna finns uttagsautomater för både córdoba och USD.
 • Resesäsong: Den torra säsongen mellan december och april är den bästa tiden att besöka Nicaragua om man vill undvika regn. Regnperioden har dock något lägre och behagligare temperaturer, vilket blir särskilt tydligt nära havsnivån där torrsäsongen kan vara mycket varm (kring 30-35 grader C dagtid).