Frågor och svar om rak- och skäggprodukter

Även om man har skägg så kan det finnas delar av ansikte och hals som man rakar. I denna artikel hittar du information om både rakprodukter och skäggvårdande produkter.

Vad är skäggtvål?

Skäggtvål används för att rengöra skägg och skäggbotten. Ett alternativ till skäggtvål är skäggschampo. Vad man föredrar är en smaksak; det går inte kategoriskt att säga att det ena är bättre än det andra.

Vad är pre-shave olja?

”Pre-shave” betyder ”innan rakning” och pre-shave olja är en olja som man applicerar innan man rakar sig. Man börjar med att rengöra och värma upp skägget; först därefter arbetar man in pre-shave oljan.

Pre-shave olja rekommenderas om du brukar få problem med utslag eller andra hudirritationer efter rakningen.

Vad är rakkräm?

Rakkräm appliceras precis innan rakningen och gör skägget redo att rakas. Två alternativ till rakkräm är raktvål och färdigt raklödder. Raktvål behöver du själv arbeta upp till ett lödder med hjälp av en rakborste och lite vatten.

Om du använder dig av pre-shave olja ska den appliceras innan du applicerar rakkräm (eller raktvål eller raklödder).

Tips! Applicera gärna rakkräm/tvål/lödder med en rakborste och arbeta med små cirkulära rörelser. Detta mjukar upp skägget bättre, exfolierar huden och minskar risken för problem under och efter rakningen.

Vad är aftershave?

”After shave” betyder ”efter rakning”. Förr var en aftershave vanligen en alkoholbaserad och starkt doftande produkt som baddades in i ansiktet efter rakningen med förhoppningen om att alkoholen skulle minska risken för hudinfektioner, samtidigt som många svenska män ansåg att parfym var något alldeles för feminint och därför förlitade sig på sin aftershave för att lukta gott. Nu för tiden rekommenderar vi inte att man daskar alkohol i ansiktet efter rakning eftersom det irriterar huden, och vill man dofta gott kan man införskaffa herrparfym eller en väldoftande skägg- eller ansiktsolja istället.

Något som däremot rekommenderas efter rakning är moderna aftershave produkter som aftershave balm eller aftershave lotion. Det går att köpa aftershave balm som klarar av att döda bakterier och motverka inflammationer utan att irritera huden. En aftershave lotion påminner om en återfuktande och lugnande hudkräm men är lite mer lättflytande och absorberas snabbt av huden.

Vad är skäggolja?

Har man skägg bör man behandla skägget och skäggbotten med en skäggolja varje dag. Skäggoljan hjälper till att hålla både skägget och huden i bra kondition, och kan motverka problem som till exempel klåda, torr hud, svampangrepp och att skägget ser slitet ut.

bulldog skäggolja

En skäggolja består vanligen av en grundolja + ingredienser som är vårdande och/eller luktar gott. Exempel på populära grundoljor är mandelolja, arganolja, jojobaolja och kokosolja. Många skäggoljor innehåller eteriska oljor som är både vårdande och väldoftande.

Man applicerar skäggolja genom att hälla några få droppar i handflatan och sedan bearbeta in oljan i både skägg och skäggbotten. Starta alltid med några få droppar och fyll på med mer vid behov. Ett vanligt nybörjarmisstag är att ta alldeles för mycket skäggolja, vilket resulterar i ett skägg som känns kladdigt och fett.

Att arbeta in och fördela skäggoljan blir enklare om man använder sig av skäggkamm och/eller skäggborste.

Vad är skäggvax?

Skäggvax används för att stalja skägget och forma det som man vill. Det kan också få skägget att se blankare ut och erbjuda en viss form av skydd mot smuts och slitage.

Ett alternativ till skäggvax är skäggpomada. Skäggpomadan är inte lika hård som vax. Vax behöver värmas i händerna innan man applicerar det, vilket inte är fallet med pomada.