Costa Rica

Costa Rica är ett litet land i Centralamerika, känt för sin imponerande biologiska mångfald, vackra landskap och ett starkt engagemang för miljön. Landet är en verklig pärla för resenärer som söker äventyr, avkoppling och en nära kontakt med naturen. Från frodiga regnskogar och hisnande vulkaner till orörda stränder och rikt djurliv – Costa Rica erbjuder en fantastisk resa in bland naturens underverk.

costa rica
Rostnäbbad tukan i Costa rica

Ett hållbart paradis

Costa Rica är en föregångare inom ekoturism och hållbarhet, och ungefär en fjärdedel av dess territorium är skyddat i form av nationalparker eller naturreservat. Denna inställning i miljöfrågor har skapat en rikedom av välbevarade naturområden, där besökare kan uppleva naturen utan att bidra till dess förstörelse. Landet har också satt ett ambitiöst mål att bli koldioxidneutralt.

Besöksmål i naturen

 • Arenalvulkanen: En av de mest berömda sevärdheterna i Costa Rica. Området runt vulkanen erbjuder heta källor, vandringsleder och möjligheten att se stelnade lavaflöden.
 • Monteverde molnskog: En magisk plats där molnen bokstavligen rör sig genom skogen och skapar en ständigt föränderlig och mystisk atmosfär.
 • Nationalparken Corcovado: Känd som en av de platser på jorden som har högst biologisk mångfald. Detta är en plats där det lever allt från tapirer till sällsynta fågelarter och jaguarer.
 • Nationalparken Tortuguero: Även känd som ”Centralamerikas Amazonas”. Detta är ett vattenrikt område som man bäst utforskar via båt eller kajak. Här kan du se havssköldpaddor lägga ägg om du kommer under rätt säsong.

Aktiviteter och äventyr

Costa Rica är ett paradis för dig som är äventyrssökande. Med sin varierade terräng och klimat erbjuder landet en mängd utomhusaktiviteter, till exempel:

 • Surfing: Här finns både Stillahavskusten och Karibiska kusten, och man kan ägna sig åt surfing, vindsurfing och kitesurfing.
 • Ziplining: Flyg genom molnskogen på en zipline och upplev skogen från ett fågelperspektiv.
 • Vandring: Utforska landets många nationalparker och vandringsleder. Upplev allt från lättare promenader till utmanande bergsvandringar.
 • Dykning och snorkling: Upptäck havets mångfald på platser som Cocos Island, en av världens bästa dykplatser.

Kultur och mat

Costa Ricas kultur är en blandning av huvudsakligen spanska, afrikanska och ursprungsbefolkningars influenser. Detta återspeglas i landets mat, musik och festivaler. Maten är enkel men smakrik, ofta baserad på ris, bönor, färsk frukt och grönsaker. Missa inte att prova den traditionella rätten ”gallo pinto”.

costa rica river

Praktiska tips för resenärer

 • Säsong: Den torra säsongen mellan december och april är den mest populära tiden att besöka, men regnsäsongen erbjuder frodigare landskap och färre turister.
 • Transport: Att hyra bil är ett populärt sätt att utforska landet, men det finns också ett omfattande nätverk av bussar som är prisvärda och täcker de flesta destinationer.
 • Valuta: Costa Rica använder colón, men U.S. dollar accepteras också på många platser.
 • Språk: Spanska är det officiella språket, men engelska talas ofta i turistområden.

Costa Rica är ett land som verkligen lyckas kombinera äventyr med avkoppling och hållbarhet. Det erbjuder en unik chans att koppla av på vackra stränder, utforska regnskogar, lära sig om rik kultur och bidra till bevarandet av några av världens mest otroliga ekosystem. Oavsett om du är ute efter äventyr eller bara vill njuta av naturens lugn är Costa Rica ett resmål som passar bra.