Finansiera din resa

Att resa är mycket trevligt men kan vara dyrt. Det kan därför vara mycket frestande att ta ett lån för att komma iväg till solen när den svenska vintern känns alltför kall. Det finns en lång rad olika krediter som kan användas till detta syfte. Vissa av dessa erbjuds direkt av resebyrån. Andra måste du själv ansöka om innan du kan köpa en resa. I denna artikel kommer vi att titta på olika alternativ och se vilket som är billigast.

resaJag vill dock börja med att säga att jag aldrig rekommenderar att man lånar pengar för att resa. Det är aldrig en bra ide att låna pengar för icke nödvändig konsumtion. Det har alltid en negativ effekt på din privatekonomi. Det kostar alltid pengar att låna pengar. Din resa blir därför dyrare om du köper den på kredit. Om du istället väntar tills du har sparat ihop pengarna så blir resan billigare och det tar kortare tid innan du har råd att resa igen. Om du har svårt att hålla dig disciplinerad nog för att spara pengar till en resa så kan du skapa en automatisk överföring till ett särskilt sparkonto så att du aldrig ens ser de pengar du spar för framtida resor. Med detta sagt skall vi ta en titt på olika kreditalternativ.

Krediter från resebyråer och andra konsumentkrediter

Många resebyråer och reseföretag erbjuder olika typer av konsumentkrediter i samarbete med olika kreditbolag. Detta är ett utmärkt sätt för dem att tjäna mer pengar. Dessa krediter marknadsförs ofta hårt med olika specialerbjudanden. Dessa krediter är dock mycket sällan det bästa valet. De kan framstå som billiga men är ofta relativt dyra när man har räknat med alla avgifter. Om du tar dig tid att planera din resa och din kredit kan du oftast hitta en billigare kredit.

Snabblån

Snabblån är ett annat sätt att få pengar snabbt. Dessa lån är inte lämpliga för att betala en resa. För det första så är snabblån oftast relativt små och kan bara betala för mycket billiga resor. För det andra är de oftast relativt dyra lån. Även räntefria lån kan vara dyra när man beaktar uppläggningsavgifter och fakturaavgifter.

Det lönar sig att ta sig tid att hitta det billigaste snabblånet om man trots allt väljer att använda sig av ett snabblån för att betala sin resa. I de flesta fall finns det dock bättre alternativ.

Kreditkort

kreditkortAtt använda sitt kreditkort för att köpa en resa kan vara en mycket bra eller en mycket dålig ide beroende på vilket kreditkort du har och hur fort du tror du kan betala tillbaka pengarna. Om du bara behöver låna pengarna en kortare tid kan ett kreditkort vara ett utmärkt alternativ. Det finns ett flertal kreditkort som inte tar ut någon ränta eller några andra avgifter på lån som betalas tillbaka inom 30 eller 60 dagar. Vi rekommenderar att du alltid väljer ett kreditkort med räntefria dagar. Om du väljer att köpa med ditt kreditkort får du i de flesta fall också reseförsäkring och andra bonusar. Detta är dock sant oavsett om du använder kredit eller ditt kortsaldo för att betala. Du kan med andra ord låna pengarna någon annanstans och få dem insatta på ditt kort. När du sedan betalar för resan med ditt kort får du försäkringen.

Om du behöver låna pengarna under en längre period är dock ett kreditkort oftast inte ett bra val. I detta fall är ett privatlån ett bättre alternativ.

Privatlån

Ett privatlån är ett blancolån. Dvs. ett lån utan säkerhet. Det finns ett stort antal olika företag som erbjuder privatlån. Däribland hittar du din bank. Din bank är dock sällan det bästa valet om du vill hitta ett billigt privatlån. Andra lånebolag erbjuder ofta lägre ränta och är ofta också mer villiga att låna ut pengar. Använd en jämförelsetjänst som låter dig jämföra priser mellan olika bolag innan du ansöker om ett privatlån.

Hur mycket du får låna beror på hur mycket pengar du tjänar (tjänade förra året) och hur din privatekonomi ser ut. Det finns ett fåtal bolag som accepterar betalningsanmärkningar.

Ett privatlån är ofta det bästa valet om du vill låna pengar till en resa men jag rekommenderar fortfarande att du istället väljer att spara ihop till din resa.